Resepi Cheese Tart Simple Enak

Advertisement

keksimple.com – Resepi Cheese Tart banyak sekali jenis kek, berikut ini salah satunya , mari kita bahas resepi Resepi Cheese Tart ini, dan jangan lupa di cuba ya bunda., berikut ini tulisan resepi kek yang akan kita cuba bahas dengan sangat mudah, harapan bisa di coba dirumah, postingan yang telah kami rangkum berdasarkan sumber yang dapat dipercaya enak dan lezat

100gm marjerin atau butter (sy guna buttrcup)
40gm gula aising
1 biji telur C
1 sudu teh esen vanilla
200gm tepung gandum

1. Pukul marjerin/butter dn gula hingga sebati. Jangan putar lama sangat sbb kita xnk shell tart kita jd kembang setaman.

2. Masukkan telur + esen vanilla. Pukul sebati… (sekejap je, jgn lama)

3. Masukkan tepung sikit demi sikit, gaul dn uli (guna tgn). Bila adunan dh nk jadi doh, masukkn tepung sikit2… Berhenti letak tepung bila doh menjadi lembut dn tak melekat di jari dan mangkuk.

4. Disbbkn doh kita sgt lembut, wrap dgn plstik dn simpan dlm peti ais (bhgn sejuk, bukan beku yee…) sekurang2nya 1 – 2 jam atau nk biar semalaman pn blh.

5. Cara nk buat shell… Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tart (cara2 blh rujuk gmbr)… Cucuk2 dgn garfu seblm dibakar. Bakar pd suhu 170C selama 20 – 25 minit atau sehingga shell berwarna sedikit keperangan. Api ats dn bwh.
(Adunan ni dpt lbh kurang 40 shell – acuan tart 4.5 cm)

6. Biarkn seketika hingga shell tart kita sejuk. Baru dipaipkn sedikit FILLING jem blueberry dn ditutup dgn CREAM CHEESE. Paip penuh2 ye supaya ia cantik membuncit… (hati2 jgn melimpah dah…)

——————————

CREAM CHEESE
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz C
½ sudu teh esen vanilla / jus lemon

1. Keluarkan cream cheese 30 – 45 mnt sblm digunakan.
Klau sis guna cream cheese 250g tu, biar dlm 30 mnt… Mcm sy guna yg 1kg, jd kena biarkn dlm 45 mnt sblm guna (JANGAN biarkan cream cheese lama sgt di luar smpai mencapai ke suhu bilik, nnti tak gebu)

2. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.

3. Masukkan telur dan esen vanilla/jus lemon. Putar lagi hingga betul2 sebati dn berkrim. Siap. Trs masukkn ke dlm piping bag .

——————————-

SOAL DAN JAWAB ^_^

SOAL : Kenapa shell tart sy mengembang?
JWB : Amaran keras… JANGAN sesekali mnggunakn sebrg tepung yg ada bahan penaik cnth tepung selfrising. Hanya guna TEPUNG GANDUM yee… ini utk mengelakkn shell tart mengembang.
JANGAN overbeat… maknanya x payah nk pukul beria2 mcm nk buat kek. Pukul setakat adunan sebati je.
Pengalamn sy sndiri, shell tart sy kembang smpai lubang besar kt tgh2 tu hilang! Huhuu… sedih sy tgk. So, sis2 jgn ulang kesilapan sy…

SOAL : Kenapa shell tart sy keras?
JWB : Sbb trlebih cairan (saiz telur besar)… Guna telur C utk resepi ni. Klau nk guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras.

Cairan dlm telur yg berbeza mungkin menjadikn sukatan tepung tk semestinya 200 gm. so, masukkn tepung sikit2 ye… dn stop bila doh lembut trhasil dn x melekat di jari…
Kadang ada extra 2-3 sudu tepung lg jee… dn kita pulun nk habiskn gak. JANGAN okeh! Trlebih tepung juga akn buatkn doh jadi keras.

Faktor trlebih masa bakar juga blh buatkn shell kita keras.

SOAL : Kenapa shell tart sy lemau?
JWB : Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dlm bekas kedap udara dlm peti ais untuk ketahanan yg lebih lama… dn utk elak dr lemau (masuk angin)

Tak cukup tempoh bakar juga akn buatkn shell kita jd lemau.

SOAL : Perlu ke gris acuan? Mcmana nk kluarkn shell dr acuan?
JWB : Untuk pemakaian acuan yg baru, perlu juga gris dgn margerin sbb takut melekat… Tp klau acuan yg dh prnh diguna, x perlu gris lg…
Shell susah tanggal klau xcukup masak… Tp klau dh dibakar sempurna, dgn sekali hentakan yg amat minima, shell akan trtanggal dgn mudah dr acuan… Jgn risau, ia takkn melekat.
Klau acuan sy, br trbalikkn je dh luruh shell tu… x sempat hentak pon…

SOAL : Cream cheese sy cair di dlm dn mendap slps dibakar? Mcmana?
JWB : Lps bakar, Cheese tart ni seelok2nya kena biarkan sejuk di luar sekejap… kemudian simpan dlm bekas kedap udara dn diletak dlm peti sejuk… (di bhgn sejuk yee, jgn letak kt tmpt beku…. nnti jd ketul batu plak)….
Cream cheese akan lbh gebu dn berkrim… Gabungan rasa crust, cream cheese dgn filling juga akn sebati dn lbh sedap… nyum2 ^__^
Masalahnya, bila disimpan semlman dlm peti sejuk, cheese akan mendap sikit d tgh dan berpeluh… itu mmg x dpt nk elak…

SOAL : Blh guna filling lain selain blueberry?
JWB : Utk filling plak, sis blh sediakan apa2 filling yg sis suka. Sy cadangkn guna jem blueberry, strawberry, kiwi, oren atau nenas… blh beli je jem kt pasaraya… senang cerita.

Mcm biasa masukkan filling tu dalam piping bag utk memudahkan proses kita nk paip nnti, xde la sememeh…
Ada yg guna sudu je… pon blh… tp kena la hati2 supaya filling tk comot.

SOAL : Berapa biji blh dpt utk resepi ni?
JWB : Utk shell, blh dpt dlm 40 biji… itu pon bergantung pada besar acuan dan ketebalan shell.

Bagi adunan cheese plak dpt dlm 50 – 60 biji.
(Adunan cheese yg lbh blh simpan dlm peti ais yee… dn bila nk guna, letak kt luar hingga lembut semula dn blh la diguna)

SOAL : Macamana nk lukis2 kt permukaan cheese tu?
JWB : Utk menambah daya penarik tart kita, blh la dimekap mengikut kreativiti masing2.
Cara sy :
– Ambil 1/2 sudu teh (sikit je tau… cukup punya, percayalahhh ^__^) dr adunan CREAM CHEESE dn diwarnakn dgn 2 titik pewarna merah jambu.
– ulang langkah dgn pewarna coklat dn hijau.
– gunakan lidi dn blh la dilorek corak bunga, tangkai dn daun pd permukaan cream cheese…

Proses melorek ni memerlukn kesabaran yee… dn seeloknya dibuat masa cream cheese masih lembut… jgn biarkan cheese terlalu lama nanti dia dah mula mengering dan proses melorek tak secantik yg kita impikann huhuu…

SOAL : Berapa lama shell tart blh disimpan?
JWB : Mr google ckp blh simpan smpai sebulan dlm peti sejuk. Klau pakar2 tart blh bgtau tempoh sbnr shell tart tu blh brtahan, amatlah dialu2kn… (sbb sy pn nk tau ^_^)

Klau yg dh diisi dgn filling, blh simpan sehingga 5 hr… itupn klau xde sape yg ngap la ye… ^_^ hehee
Sentiasa simpan dlm bekas kedap udara di dlm peti sejuk.

Okeh sis2 trsayang…
harap berpuashati la yee dgn ilmu tart yg sy share kali ni… maaf andai ada kekurangan… dn maaf andai gmbr2 CHEESE TART ni dh mndera hati dn sanubari rmai org… hehee… ^_^

gimana simple je kan resepi Resepi Cheese Tart yang saya rangkum dan sampai bertemu lagi di resepi sedap dan enak seterusnya.

Demikian resep Resepi Cheese Tart yang bisa ibu praktikkan dirumah, jangan lupa baca resep yang lainnya di sini keksimple.com.

Pencarian Terbaru

Resepi Cheese Tart Simple Enak | admin | 4.5