Resepi Ikan Tenggiri Masak Kicap Pedas Simple Enak Lezat

Advertisement

keksimple.com – Resepi Ikan Tenggiri Masak Kicap Pedas, berikut ini artikel receipt kek yang akan kita cuba bahas dengan mudah simple, kami berharap bunda bisa di coba di dapurnya, postingan yang telah kita rangkum berdasarkan sumber yang dapat dipercaya enak dan lezat

resepi ikan tenggiri masak kicap sangat disukai oleh hampir semua masayarakat kita kerana rasanya yang sedap. kemarin saya juga sudah menulis resepi ikan tongkol masak kicap sedap yang menjadi hidangan istimewa saya semasa makan malam.

ikan tenggiri mudah kita jumpai di pasar tani dan harganya’pun tak terlalu mahal dan ikan tenggiri boleh menjadi pilihan sebab kerana memasaknya yang mudah tapi sedap.

sebenarnya saya ingin menulis resepi ini semalam. tapi kerana tak cukup masa akhirnya barulah hari ini ada kesempatan nak menulis resepinya.

Resepi Ikan Tenggiri Masak Kicap

Resepi Ikan Tenggiri Masak Kicap

pasti anda ingin tahu bagaimana cara saya memasaknya kan? jom kita semak resepinya dibawah

Bahan-Bahan

  • 1 ekor ikan tenggiri papan saiz sederhana
  • 9 biji tomato ceri
  • 1 biji bawang besar – potong bulat dan leraikan
  • 1 batang kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 1 biji cili merah – hiris serong memanjang
  • 1 biji cili hijau – hiris serong memanjang
  • 1 batang leek – kerat pendek dan rendam
  • 1 camca teh kicap pekat JALEN
  • 1/4 camca kicap lemak manis JALEN
  • 1/4 camca cuka makan JALEN
  • sedikit garam dan serbuk kunyit
  • 1 cawan air

Bahan Kisar Halus

  • 5 biji bawang merah
  • 1 inci halia
  • 1 camca teh lada hitam biji
  • 1 camca besar ketumbar biji
  • 3 biji bawang putih

Cara Memasak Ikan Tenggiri Masak Kicap

#1: ikan tenggiri dipotong pada beberapa bahagian. selepas itu cuci bersih dan toskan. lumurkan dengan sedikit serbuk kunyit dan garam. goreng sampai masak tapi tak perlu hingga garing dan angkat lalu ketepikan.

#2: panaskan minyak dalam kuali dan tumis bunga lawang dan kayu manis hingga harum. selepas itu masukan bahan kisar dan tumis sampai terbit minyak.

#3: masukan kicap pekat, air, dan kicap lemak manis dan kacau rata. tambahkankan bawang besar, ikan, dan toskan. selepas tu kacau rata dan masak hingga pekat.

#4; masukan cili merah, cili hijau, cuka makan, dan tomato ceri. gaul rata dan masak sekejap. jika dah masak matikan api.

#5: terkahir sekali, hidangkan bersama nasi panas. Mmmmm Sedaaapp!

Resepi Ikan Tenggiri Masak Kicap Pedas ini paling sedap bila dimakan panas-panas. terima kasih kepad semua pembaca yang mahu menerima blog ini.

Baca Juga:
resepi ikan kembung masak kicap
resepi ikan keli goreng berlada

semoga blog ini boleh menjadi teman dikala kekeringan idea untuk mencari resepi dan sebagainya.

Postingan terkait:

bagaimana simple je kan receipt Resepi Ikan Tenggiri Masak Kicap Pedas yang saya bahas dan sampai jumpa lagi di receipt sedap dan enak seterusnya.

Demikian receipt Resepi Ikan Tenggiri Masak Kicap Pedas yang bisa bunda try didapur, jangan lupa simak receipt yang lainnya di keksimple.com.

Populer di KekSimple.com

Resepi Ikan Tenggiri Masak Kicap Pedas Simple Enak Lezat | admin | 4.5