Resepi Tomyam Putih Paling Sedap Simple Lezat

Advertisement

keksimple.com – Resepi Tomyam Putih Paling Sedap, ini tulisan receipt kek yang kita kongsikan dengan mudah simple, harapan bisa di cuba di dapurnya, postingan yang sudah kami ringkas berdasarkan sumber yang dapat dipercaya enak dan lezat

Resepi Tomyam Putih ialah makanan yang sangat popular di masyakarat malaysia. rasa kuah dan daging ayam yang sedap membuatkan lidah saya ingin terus makan. hari ini saya sebenarnya mat rasa macam tak reti nak bercerita banyak.

saya teringat resepi tomyam putih sedap ini ialah mula-mula rakan facebook share dan nampak sedap pun senang senang membuatnya. bahan-bahan yang digunakan untuk membuatnya tak susah kerana biasa saya menyediakan di dapur.

Resepi Tomyam Putih

Resepi Tomyam Putih 

bila anda tak suka guna ayam anda juga boleh gunakan udang. jom kita layan semak resepi sedap dibawah dan semoga bermanfaat untuk anda.
Baca Juga : Resepi Tomyam Ayam Pekat dan Sedap


Bahan-Bahan

  • 1/2 kg ayam – potong sederhana dan cuci bersih kemudian toskan
  • 4 biji limau kasturi – ambil jusnya
  • 7 batang sweet peas – kerat 2
  • 3 helai daun limau purut
  • 2 ulas bawang putih – hiris halus
  • 3 kuntum cendawan butang – belah 2 setiap 1
  • 2 camca besar sos ikan
  • 10 biji chili padi thai merah – dititik
  • 1 batang serai – ditik
  • 1 biji bawang besar – belah 6
  • 1/2 inci lengkuas – dititik
  • 1/2 inci halia – dititik
  • 1/2 cawan santan
  • 1 batang saleri – kerat
  • gula dan garam secukup rasa
  • air secukupnya
  • 1 biji tomato – belah 6

Cara Membuat Tomyam Putih

1. panaskan minyak kemudian tumis bawang putih hingga naik bau. masukan ayam dan masak hingga ayam setengah masak. 

2. masukan air secukupnya kemudian masukan halia, bawang besar, serai, lengkuas, lobak merah, dan cili padi thai. biarkan hingga air mendidih dan semua bahan agak lembut.

3. perasakan dengan gula dan garam secukupnya, kemudian masukan sos ikan bersama santan dan saleri kemudian kacau rata. renihkan sambil dikacau agar bumbu masak dengan sempurna.

4. akhir sekali, masukan juslimau kasturi, tomato, sweet peas, jus limau kasturi, dan cendawan. masak sekejap sambil dikacau rata. dan bila sudah masak boleh matikan api dan hidangkan bersama nasi panas-panas.

mudah sahaja kan resepi tomyam putih ini dan anda juga boleh letak seafood atau meet lagi best dan lebih sedap bila letak udang galah. dan sampai jumpa di resepi sedap berikutnya.

Postingan terkait:

gimana mudah je ya receipt Resepi Tomyam Putih Paling Sedap yang saya kongsikan dan sampai bertemu lagi di receipt sedap dan enak selanjutnya.

Demikian resepi Resepi Tomyam Putih Paling Sedap yang bisa bunda praktikkan didapur, jangan lupa simak resepi lainnya di keksimple.com.

Populer di KekSimple.com

Resepi Tomyam Putih Paling Sedap Simple Lezat | admin | 4.5