Resepi Udang Masak Sos Tiram Mudah dan Lazat (4 Langkah sahaja) Simple Lezat

Advertisement

keksimple.com – Resepi Udang Masak Sos Tiram Mudah dan Lazat (4 Langkah sahaja) ada banyak sekali macam kek, berikut ini salah satunya , mari kita simak resep Resepi Udang Masak Sos Tiram Mudah dan Lazat (4 Langkah sahaja) ini, dan jangan lupa di cuba ya bunda., berikut ini artikel receipt kek yang kita kongsikan dengan mudah simple, kami berharap bunda bisa di cuba di dapurnya, postingan yang sudah kami kumpulkan dari sumber yang dapat dipercaya yumy dan lezat

Resepi udang Masak Sos Tiram Lazat dan Mudah– Siapa yang ndak tahu menganai Udang, kali ini resepi masa akan berkongsi menganai resepi udang Saus Tiram. Sos tiram memerihalkan beberapa sos dibuat dengan tiram masakan. Yang paling biasa digunakan ialah perasa moden berwarna perang gelap likat diperbuat daripada gula, garam dan air dipekatkan dengan tepung jagung, berperisa dengan sedikit intipati atau ekstrak tiram. Beberapa jenis sos tiram mungkin menjadi gelap dengan karamel, walaupun sos tiram berkualiti tinggi secara semula jadinya sudahpun gelap.  Ia biasanya digunakan dalam masakan Kantonis, Thai, Vietnam dan Khmer. 

Jom langsung saja ya menganai Resepi Udang Masak Sos Tiram seperti berikut ini :-

Resepi Udang Masak Sos Tiram Mudah dan Lazat (4 Langkah sahaja)

Bahan-bahan:

 • 1kg udang segar.
 • halia 2 inci.
 • cili padi/cili besar – dipotong.
 • sos tiram 4-5 sudu besar.
 • bawang putih 6 ulas.
 • sos cili 2 sudu besar dan perasa (tak perlu garam kerana udang dah sedia digaul dengan garam kunyit,nanti terlebih masin sebab sos tiram pun dah masin.
 • masukkan udang dan cili – gaul biar sekata.

Cara-cara membuat Resepi Udang Sos Tiram:

 1. Udang yang sudah dibersih,digaul dengan garam dan kunyit dan goreng sehingga garing kemudian toskan.
 2. Tumis bawang putih dan halia yang dikisar bersama hingga wangi kemudian masukkan sos tiram dan sos tomato.
 3. Masukkan kacang panjang/jagung muda/carrot,tumiskan hingga agak pekat dan masukkan perasa.
 4. Sedia untuk dihidang. 

Nota Resepi Sos Tiram:

Sos tiram “sebenar” yang berkualiti hendaklah dibuat dengan memeluwap ekstrak tiram, air rebusan putih yang dihasilkan oleh tiram yang direbus dalam air. Sup legap ini, serupa dengan warna jus kima didapati di pasar raya, yang kemudian diturunkan sehingga ke tahap kelikatan yang diingini dan cecair telah dikaramel kepada warna keperangan. Tiada bahan tambahan lain, walaupun garam, perlu ditambah kepada sos, memandangkan tiram sudah cukup menyediakan semua rasa enaknya. Walau bagaimanapun, kaedah ini adalah terlampau mahal. 

bagaimana simple je ya receipt Resepi Udang Masak Sos Tiram Mudah dan Lazat (4 Langkah sahaja) yang saya bahas dan sampai bertemu lagi di receipt sedap dan enak seterusnya.

Itulah receipt Resepi Udang Masak Sos Tiram Mudah dan Lazat (4 Langkah sahaja) yang bisa bunda praktikkan dirumah, jangan lupa simak receipt lainnya di keksimple.com.

Populer di KekSimple.com

Resepi Udang Masak Sos Tiram Mudah dan Lazat (4 Langkah sahaja) Simple Lezat | admin | 4.5